Саопштење подршке Удружењу љубитеља железнице и осуда медијске слике у Србији

Зелена омладина Србије жели да осуди спиновање, тенденциозно и непотпуно преношење информација које се све чешће дешава од стране како штампаних тако и електронских медија у Србији.

Удружење љубитеља железнице је 20.августа 2013. послало саопштење у вези планова развоја "Београда на води" ("Савског амфитеатра") и измештања железница из тог дела града, у којем се залажу да део колосека остане у функцији градског превоза. Поједини медији саопштење насловили са "Ко је против Београда на води?", што је у супротности са текстом саопштења, у коме се нуди конструктиван предлог унапређења постојећих планова "Београда на води"

Медији би у једном демократском друштву каквом Србија тежи требало да истинито, свеобухватно и објективно извештавају и служе грађанима као неко ко независно надзире власт и преноси информације од општег значаја. Међутим, сведоци смо свакодневне злоупотребе медија у Србији која с годинама поприма све веће размере приликом чега се они користе за личну и политичку промоцију, обрачунавање са неистомишљеницима, остваривање профита и политичких поена.

Велика одговорност за тренутно стање лежи како на самим новинарима и уредницима тако и на онима који воде ову државу и недостатку политичке воље да се то стање промени. Медијску слику у Србији карактеришу често потврђене сумње о повезаности појединих медија и политичких партија, константан утицај власти на државну телевизију, али и неразјашњена власничка структура што доводи до изражене аутоцензуре као и недостатка истраживачког и аналитичког новинарства.

Да би се медијска слика у Србији променила неопходно је да се реши проблем нетранспарентности власничких структура медија, постојање финансијске и управљачке зависности медија од извршне власти, да се створе услови у којима би сви медији пословали у једнаким условима и да се у потпуности поштује права на приступ информацијама од јавног значаја.

Зелена омладина Србије је омладинска, невладина, непрофитна организација која се бави заступањем Зелене идеје. У основи рада је глобални приступ према широком опсегу проблема од екологије до економије, преко промовисања поштовања и едукације о људским правима и заступању и промовисању демократске културе.

Tuesday, September 24, 2013 - 01:00
kategorija vest: